TISKOVÉ ZPRÁVY

TISKOVÁ ZPRÁVA          

8. 10. 2023

Workshop v galerii na zámku ve Zlíně naučí techniku fotogramu. Vede jej fotografka Lenka Trčková

Co je to fotogram a jak jej vytvořit – to se dozvědí účastníci workshopu Technika fotogramu, který pořádá Galerie Václava Chada ve Zlíně. Je součástí výstavy „Latence“ mladé fotografky Lenky Trčkové, která celý workshop povede a navíc přidá i komentovanou prohlídku své výstavy. Celý program se uskuteční ve čtvrtek 12. října od 17 hodin.

Fotogram je historická fotografická technika, která vytváří obrazy bez využití fotoaparátu. Vzniká tak stínový obraz vytvořený v temném prostředí kompozicí různě průsvitných předmětů, kdy po osvícení, vyvolání a ustálení světlocitlivého materiálu vzniká negativní nebo pozitivní obraz. Tuto nevšední techniku si vyzkouší účastníci workshopu v Galerii Václava Chada. Každý si vytvoří dvě díla – fotografie formátu 30,5 × 40,6 cm.

Kapacita workshopu je 10 osob, nutná je proto registrace předem na e-mailu galerie@zlinskyzamek.cz. Vstupné je ve výši 150 Kč.

Součástí programu je také komentovaná prohlídka výstavy fotografií Lenky Trčkové „Latence“, která zrcadlí její současnou tvorbu a nabízí možnost zkoumat jak stálá, dokončená díla, tak i ta proměňující se v čase. Výstava přestavuje fotografie, které vznikají experimentováním s historickými fotografickými technikami, navíc zahrnuje i videozáznam z procesu tvorby.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.
 
Kontakt pro média
Kateřina Martykánová
e-mail: martykanova.katka@gmail.com
tel.: 602 576 870

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
TISKOVÁ ZPRÁVA    
      

27. 9. 2023

V galerii na zámku ve Zlíně vystavuje fotografka Lenka Trčková

Tvorbu mladé české fotografky představuje Galerie Václava Chada na zlínském zámku. Expozice „Latence“ nabídne nejen fotografie, které vznikají experimentováním s historickými fotografickými technikami, ale také videozáznam z procesu tvorby. Výstava potrvá do 12. listopadu. Součástí doprovodného programu je workshop Technika fotogramu a komentovaná prohlídka vedená autorkou. Uskuteční se ve čtvrtek 12. října v 17 hodin.

Umělkyně Lenka Trčková se vydala směrem fotografického experimentu a jako záznamový prostředek si vybrala klasickou analogovou fotografii, která vzniká standardním procesem v temné komoře. Ve své tvorbě pracuje převážně s historickými fotografickými technikami – například kyanotypií a Van Dyke Brown printem. Dalšími fotografickými technikami, které se objevují v její tvorbě, jsou fotogram a chemigram. Kombinaci těchto technik lze pozorovat u i cyklu „Latence“, který je k vidění ve zlínské Galerii Václava Chada.
Latenci si můžeme vyložit dvěma způsoby. Můžeme ji chápat jako něco, co je pro nás skryté či utajené, nebo může znamenat časovou prodlevu mezi akcí a reakcí. V tvorbě Lenky Trčkové dochází zpravidla k propojení obou způsobů výkladu,“ uvedla kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková.

Autorka se ve své tvorbě snaží objevovat nové možnosti tvorby, experimentuje, pokořuje mantinely a nebojí se riskovat ani v rámci vlastních mezí. Výstava „Latence“ zrcadlí její současnou tvorbu a nabízí možnost zkoumat jak stálá, dokončená díla, tak i ta proměňující se v čase. „Prostřednictvím videozáznamu mohou být navíc návštěvníci výstavy součástí performance a procesu tvorby,“ doplnila Miroslava Ptáčková.

Zájemcům o setkání s autorkou je určena komentovaná prohlídka, kterou 12. října povede přímo Lenka Trčková. Ve stejný den se uskuteční také workshop Technika fotogramu. Program začíná v 17 hodin.

Expozice Latence je přístupná ve výstavních sálech Hedvika v prvním poschodí zlínského zámku od 28. září do 12. listopadu 2023, a to od středy do pátku a v sudé neděle, vždy od 13 do 17 hodin. Vstupné na výstavu je ve výši 70 Kč, pro děti od 6 do 15 let, studenty a seniory 50 Kč, děti do 6 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Školní skupiny platí vstupné 40 Kč, pedagogický doprovod je zdarma. Komentovaná prohlídka je zdarma.

Výstavy jsou realizovány za podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.
 
Kontakt pro média
Kateřina Martykánová
e-mail: martykanova@zlinskyzamek.cz
tel.: 602 576 870